Könnyítsd meg a vásárlóid dolgát a webáruházadban kereső funkcióval

Mivel könnyítsd meg a vásárlóid dolgát?

2016.08.19. 15:00
Mivel könnyítsd meg a vásárlóid dolgát?

Minden webáruház tulajdonosnak az a vágya, hogy az interneten is ugyanolyan egyszerű legyen vásárolni, mint egy hagyományos boltban. Ha úgy érzed, hogy a webáruházadban nehezen igazodnak ki a vásárlók, érdemes elgondolkozni mi okozhatja ezt.

Előny vagy hátrány, ha sokfajta terméket árulsz? Előny, mert biztosan ki tudod szolgálni az érdeklődőket. Viszont hátrány is, mert a sok termék között bizony sokkal nehezebb megtalálni pont azt, amire szükség van. Ez a bőség zavara :)

Ha jártál már a bevásárlóközpontok óriási üzleteiben, vagy jól menő nagyobb üzletekben, akkor ellesheted a titkot. Ha belépsz egy ilyen helyre, ahol nagy a kínálat, akkor valószínűleg azonnal odaszalad hozzád egy eladó, hogy megkérdezze “Miben segíthetek?”. A céltudatos vásárló kapva kap a lehetőségen és elmondja mit keres. Erre az eladó odavezeti a megfelelő polchoz és a kezébe adja a terméket. A vásárló pedig már mehet is a kasszához.

Lehetőség van erre a webáruházban is?

Mivel a webshop éjjel-nappal, 24 órán keresztül nyitva van, fizikai képtelenség embert biztosítani az ilyen jellegű kiszolgáláshoz. Senki sem akar mindig haptákban állni egy online üzlet robotjaként. Ráadásul ennél sokkal egyszerűbb a megoldás.

A nagyobb - tíznél több terméket áruló - webshopok elengedhetetlen kelléke a “Kereső”, de a kisebbeknek is javasolt.

A kereső egy kitölthető mező, ahova a keresett termék nevét vagy tulajdonságát lehet beírni, majd az oké gombra kattintva a webshop elkezd keresni. Egy listára gyűjti mindazon tartalmakat (legyen szó termékleírásról, blogbejegyzésről vagy egyéb szöveges tartalomról), amelyekben szerepel a megadott keresőszó. Így a látogatónak már csak ezt a pár találatot kell végignéznie és közte lesz a vágyott termék.

Ha a keresőt jól látható helyre, mondjuk a fejlécbe teszed, akkor a céltudatos vásárló azonnal észreveszi és szükség esetén segítséget kér a kereső robottól :)

A webáruházak leghasznosabb eleme a “Kereső”, mégis kevesen teszik elérhetővé. Legyél Te az, aki megkönnyíti vele a vásárlók dolgát a webáruházában. A viaWeb tudástárban részletes leírás található a kereső elkészítéséről.
Kíváncsi vagy a többi blog bejegyzésünkre is? Kattints ide.

Ünnepi nyitva tartás és ügyelet

A viaWeb iroda 2016. december 17-től január 2-ig zárva tart.
Az ünnepek alatt az ügyfélszolgálat e-mail ügyeletet tart vészhelyzet esetére, a szerver üzemeltetésnél pedig éjjel-nappali ügyelet lesz.

Maradjunk kapcsolatban!X