A videó szerepe és lehetőségei a viaWeb webáruházakban

Termékvideó a webáruházban

2017.02.10. 10:30
Termékvideó a webáruházban

Egy tavalyi felmérés alapján az internetezők 55%-a néz naponta online videókat, 78%-uk pedig legalább egyszer hetente. Ezzel a videó az egyik legközkedveltebb internetes tartalmak közé tartozik. A videómarketing az egyik legújabb módszer a vállalkozások népszerűségének fellendítéséhez az interneten, és különösen igaz ez a webáruházakra. Mert mi más is mutathatná be jobban a monitorok és mobilkészülékek sík világában a kézzel fogható, három dimenziós termékeket, mint a mozgókép.

A webáruház hátránya

Jól tudjuk, hogy a webáruháznak van egy óriási hátránya: csak fényképen lehetett megnézni a termékeket. Valljuk be, fotó alapján elég nehéz eldönteni, hogy valóban szükségünk van-e a bemutatott tárgyra.

A webáruházak esetében a “megfogdoshatóság” élményét azzal kell pótolni a jogi szabályozások szerint, hogy a vásárló 14 napon belül elállhat a rendeléstől. Tehát ha kézhez kapja a terméket, megfogdossa és nem tetszik neki, akkor visszaküldheti és vissza kell kapnia az árát.

Ezzel a lehetőséggel azonban viszonylag kevesen élnek. Szerencsére - gondolom én -, mert ez igazából sem a vásárlóknak (a postaköltség miatt) sem webáruház-tulajdonosoknak (a bevételkiesés miatt) nem túl kedvező.

Szüntesd meg a hátrányt videóval

A “tapizás” legjobban annak látványával helyettesíthető! Készítsünk egy videót arról, ahogy a terméket kezünkbe vesszük, megforgatjuk, megnézzük, kipróbáljuk - pont úgy, mintha mi lennénk a vásárló. A videónak hangja is lehet, beszélhetünk is a videó nézőjéhez - a vásárlónkhoz. Mondjunk el mindent arról, hogy mit érzünk, mit tapasztalunk a próbálgatása közben. Ez így garantáltan hitelesebb lesz minden LEÍRT mondatnál.

Miért jó még a videó?

A videó nem csak a vásárlási kedvet optimalizálja, hanem keresőoptimalizálásra is kiválóan alkalmazható. Ha a videót YouTube csatornán helyezed el, akkor legalább két legyet ütünk egy csapásra.

A fiatalok többsége már nem a google keresőben keres, hanem egyenesen a YouTube-hoz fordul, mert jól tudja, hogy a mozgókép többet elárul a weboldalak szövegénél. A YouTube videók mellé ugyanúgy elhelyezhetsz szöveget és hivatkozást is a webáruházadra. Ezzel keresőoptimalizálod a webáruházadat a legnépszerűbb videómegosztó közösségi portál segítségével.

Ezen kívül lehetőség van a videók beágyazására is, ami azt jelenti, hogy a videó a webáruházadban lesz lejátszható anélkül, hogy ez plusz tárterületet foglalna.

Akik nem tudnak videót készíteni...

...azok mégis tudnak, csak nem is sejtik. A YouTube ugyanis arra is képes, hogy feltöltött fényképekből egy csapásra diavetítést csináljon akár zenés aláfestéssel is. Ez is több mint egyetlen kép :) és ráadásul mozog is! Kicsit hasonló lesz, mint a viaWeb “Slideshow” típusú tartalma, azzal a különbséggel, hogy ezt a termékoldalon is el tudod majd helyezni.
Részletes leírás a diavetítés készítéséről elérhető a YouTube oldalán magyar nyelven is: https://support.google.com/youtube/answer/1696878?hl=hu&ref_topic=2888648

Hogy kerül a videó a YouTube-ról a webáruházba?

A videó beillesztése a viaWeben olyan egyszerű, hogy egyetlen gombnyomással megoldható. Ahova csak akarod. Akár a fejlécbe, akár a láblécbe, akármelyik menüpont tartalmába, sőt akár mindegyik termékadatlapra is feltehetsz videót. Bárhova, ami az adminfelületen szövegszerkesztővel szerkeszthető, ugyanis erre szolgál a parancsikonok között ez a hangjegyes/filmtekercses gombocska. A média beillesztésről részletesebb infót a tudástárban találsz.
Címkék:
Kíváncsi vagy a többi blog bejegyzésünkre is? Kattints ide.

Ünnepi nyitva tartás és ügyelet

A viaWeb iroda 2016. december 17-től január 2-ig zárva tart.
Az ünnepek alatt az ügyfélszolgálat e-mail ügyeletet tart vészhelyzet esetére, a szerver üzemeltetésnél pedig éjjel-nappali ügyelet lesz.

Maradjunk kapcsolatban!X