Hogyan függ össze a weboldalad a domainnel és a tárhellyel?

A weboldal alkotóelemei

2017.04.21. 8:21
A weboldal alkotóelemei

A weboldal valójában egy elég nehezen megfogható dolog, ami sok mindenből tevődik össze.

Olyasmi ez, mint az otthonod vagy a vállalkozásod irodája. Könnyű kimondani, de a jelentését tekintve nagyon sok mindent takar. A szubjektív aspektusokat lehámozva is legalább kettőt: egy címet, ahol megtalálod azt a fizikai helyet, ahol fel van építve.

A weboldal pontosan ugyanez, csak a virtuális világban. Kell hozzá egy cím, aminek beírásával megtalálható az interneten, ezt nevezzük domainnek. És kell hozzá egy fizikai hely, ahol a weboldal programkódját, fájljait és egyéb dolgait tárolod és megjeleníted, ezt nevezzük tárhelynek.

Weboldal = domain + tárhely

Ahogy egy társasháznál, úgy egy bérelhető weboldal esetében is kicsit könnyebb dolgod van, mert a fizikai helyen már minden fel van építve és neked csak be kell költöznöd. Otthon esetében bútorokat pakolsz bele, weboldal esetében pedig megtekinthető tartalmakat.

De ettől függetlenül a viaWeb bérelt weboldal és webáruház csomagjai is ezt a két öszetevőt tartalmazzák: egy domain fenntartását és egy tárhelyet.
Neked még nincs saját domainneved, csak olyan, amiben a viaweb szócska is benne van? Szerezz saját domainnevet. Regisztráció után a fenntartása már benne van a weboldal csomagodban.

Webcím

Jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor a domain az ugyanaz-e, mint a webcím. A válasz az, hogy részben. A webcím ugyanis egy összetettebb dolog, ami többek közt tartalmazza a domainnevedet is.

Nézzük meg egy konkrét példán, mondjuk ennek a cikknek a webcímén keresztül:
https://viaweb.hu/blog/a-weboldal-alkotoelemei

Itt a domainnév, a viaweb.hu.
Előtte a protokoll a http://, ahogy kommunikálunk a weboldallal, ez egy nélkülözhetetlen technikai információ.
Utána látszik /blog, tehát hogy a weboldalon belül a blog menüpontban vagyunk.
Utána látszik a /a-weboldal-alkotoelemei, ami pedig a konkrét blogbejegyzést, mint tartalmat azonosítja.

Webcím = protokoll + domain + tartalom elérési útvonala

Így most már mindent elérünk a weboldalunkon. Lehet még mást is?

E-mail cím

Ha már a címeknél tartunk, érdemes szót ejteni az e-mail címekről is, hiszen ez is összefüggésben áll az előbbiekkel. Amikor valaki elektronikus üzenetet, azaz emailt akar neked küldeni, akkor az e-mail címedre van szüksége.

Lássuk a példát: iroda@viaweb.hu

Ami alapján az e-mail cím három részből áll.

  1. Az e-mail cím központi eleme a @, magyar becenevén a “kukac” :)

  2. Az e-mail címben a “kukac” utáni rész mutatja meg, hogy milyen címen vagy megtalálható az interneten. Ez tehát megint lehet a domainnév, ugyanúgy mint a weboldalnál vagy kevéssé ügyes esetben pedig valamilyen ingyenes levelező szolgáltatás weboldalának címe (pl.: gmail.com, freemail.com stb).

  3. A kukac előtti része pedig az, hogy azon a címen melyik postafiókba pottyanjon a levél.

Email cím = postafiók neve + @ + domainnév

Ha egy ismeretlen feladótól kapsz levelet, sokat elárul a küldőjéről az, ha megnézed a kukac utáni részt, mint weboldalt. Ingyenes email szolgáltatást használ, vagy van saját céges weboldal mögötte? Ha saját domainje van, de üres a weboldal, vagy átirányít egy egészen más címre, az mind-mind gyanús, fogadd az emailt kevéssé megbízható forrásként!

További informatikai alapfogalmakat és tudásanyagokat a viaWeb súgóban találsz:
https://viaweb.hu/tudastar

Kíváncsi vagy a többi blog bejegyzésünkre is? Kattints ide.

Ünnepi nyitva tartás és ügyelet

A viaWeb iroda 2016. december 17-től január 2-ig zárva tart.
Az ünnepek alatt az ügyfélszolgálat e-mail ügyeletet tart vészhelyzet esetére, a szerver üzemeltetésnél pedig éjjel-nappali ügyelet lesz.

Maradjunk kapcsolatban!X