Tudástár

Hasznos információ és tanácsok hírlevél küldéshez

A hírlevél küldés jogi háttere

2001. évi CVIII. törvény - az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről

2008. évi XLVIII. törvény - a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól

A törvényi határozások értelmében csak annak küldhető hírlevél, aki ehhez korábban hozzájárult és emellett minden hírlevélben biztosítani kell a leiratkozás lehetőségét.

A viaWeb.hu Hírlevélküldő rendszer a törvénynek megfelelve minden hírlevél végére automatikusan hozzáfűzi a címlistához tartozó hírlevélküldés okát illetve a leiratkozáshoz használatos linket.

Adatvédelmi nyilvántartás

A hírlevélküldési tevékenységet mindenképp be kell jelenteni a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság  adatvédelmi nyilvántartásba. Nincs anyagi vonzata bejelentésnek (csak akkor ha bünetnek a hiánya miatt).
Erről részletesen ez a NAIH tájékoztató ír: https://www.naih.hu/files/GYIK_2015_09.pdf
Kifejezetten a 11. a) b) C) pontokban, de a többit is érdemes elolvasni.

Az adatkezelési nyilvántartási számot itt kell igényelni: https://www.naih.hu/bejelentkezes.html

A kitöltési útmutatók pontos leírást adnak mindenről.

A hírlevél küldés optimális gyakorisága

Nagyon fontos a feliratkozók figyelmének fenntartása és ez azzal érhető el a legegyszerűbben, ha heti rendszerességgel küld hírlevelet. Ennél többször viszont nem ajánlott, mert túlságosan tolakodónak tűnhet, és előfordulhat hogy a felhasználók inkább leiratkoznak róla.

A hírlevél mindig aktuális, hasznos és friss információt tartalmazzon.

Ha heti gyakorisággal nem lehet mindig új és informatív tartalmat összeállítani, akkor inkább csökkenteni kell a hírlevelek számát. De havi 1 hírlevél küldése szinte kötelező ahhoz, hogy a feliratkozó emlékezzen a cégre és hogy miért iratkozott fel a hírlevélre.

Kinek lehet, kinek nem lehet hírlevelet küldeni?

A hatályos jogszabályok szerint elektronikus hirdetés (tehát hírlevél) természetes személynek (e-mail, fax, SMS, MMS vagy más ezzel egyenértékű egyéni kommunikációs eszköz útján) kizárólag az érintett előzetes, egyértelmű és kifejezett hozzájárulásával küldhető.

Erre tökéletesen megfelel a hírlevélfeliratkozó űrlap kitöltése.

Nem szükséges előzetes hozzájárulás nem természetes személy (például cég, egyesület, alapítvány, intézmény) e-mail címére hírlevelet küldeni (cegneve@, iroda@, info@ kezdetű e-mail címekre). Viszont ha leiratkoznak, a továbbiakban nekik is tilos újabb hírlevelet küldeni!

Keresés a tudástárban

Témakörök

Ünnepi nyitva tartás és ügyelet

A viaWeb iroda 2016. december 17-től január 2-ig zárva tart.
Az ünnepek alatt az ügyfélszolgálat e-mail ügyeletet tart vészhelyzet esetére, a szerver üzemeltetésnél pedig éjjel-nappali ügyelet lesz.

Maradjunk kapcsolatban!X