Tudástár

Interaktív térkép beillesztés

Interaktív térkép és útvonaltervezés beillesztéséhez a Google Térkép szolgáltatás használata javasolt.

1. Cím keresése a térképen

A térkép előállításához látogasson el a https://maps.google.hu weboldalra. A kereső mezőbe írja be a pontos címet majd kattintson a kék gomba a cím megjelenítéséhez a térképen.
 


Ha a térképen nem a megfelelő cím jelenik meg, pontosítsa a keresőfeltételt. Feltétlenül adjon meg irányítószámot, utcanevet és lehetőség szerint házszámot.

2. Térkép kódjának lekérése
Ha a kívánt térkép látható a felületen, megkezdhető a térkép beillesztése saját weboldalába.
Különböző böngészőkben máshogy jelenhet meg a térkép beillesztésének folyamata:
Google Chrome:
Kattintson a Link elnevezésű, fektetett nyolcast ábrázoló gombra és a megjelenő panelen keresse meg a "Illessze be a HTML-kódot weboldala forráskódjába."  elnevezésű mezőt. Kattintson a mezőbe és a tartalmát Ctrl+C billentyűkombinációval másolja a vágólapra.
 
Internet Explorer, Mozilla Firefox:
Kattintson a jobb alsó sarokban található fogaskerék ikonra, a felugró ablakban válassza a "Térkép megosztása és beágyazása" lehetőséget.
A felugró ablakban válassza a "Térkép beágyazása" lehetőséget. A megjelenő kódra lesz szükség, ezt kell kimásolnunk.
3. Kód beillesztése
A viaWeb.hu weboldal adminisztrációs felületén hozzon létre egy új lapot a térképnek. Erről részletesen a Lapok - tartalom típus súgótémakörben olvashat. A Google oldaláról másolt kód beillesztéséhez váltsa forráskód nézetbe a Lap szövege szerkesztőt a Source (vagy Forrás) feliratú gombra kattintva és csak eztuán illessze be a szövegszerkesztő mezőbe.
 

 A width="...." részt írd át 100%-ra, tehát width="100%" legyen a végén. (Ezáltal a beágyazott térkép reszponzív lesz, tehát minden eszközön helyesen jelenik meg.) Kattintson a Ment és folytat gombra a változtatások elmentéséhez. Ennek megfelelően a szövegszerkesztő kiléb a Forrás nézetből és visszaáll eredeti állapotába. A térkép helyén piros IFRAME felirat látható az adminisztrációs felületen, ez a helyes működés.

Az IFRAME négyzet elé és utána is nyugodtan írhat szöveget, az nem befolyásolja a térkép megjelenését.
Ha publikálja a lapot és megtekinti a weboldalon, a térkép láthatóvá válik az IFRAME felirat helyén.


Az így elkészített térképes lap elhelyezthető közvetlenül a menübe, vagy csatolható meglévő lapokhoz. Például a Kapcsolat, vagy elérhetőség lapokhoz.

Keresés a tudástárban

Témakörök

Ünnepi nyitva tartás és ügyelet

A viaWeb iroda 2016. december 17-től január 2-ig zárva tart.
Az ünnepek alatt az ügyfélszolgálat e-mail ügyeletet tart vészhelyzet esetére, a szerver üzemeltetésnél pedig éjjel-nappali ügyelet lesz.

Maradjunk kapcsolatban!X